elsqnlenfrdeit

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 14.06.2022

 

 

22

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2022

νεφρο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ RETINA DAY 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΩΝ

Διαστάσεις της πανδημίας Covid-19 σε Άτομα με Προβλήματα Όρασης στην Ελλάδα (ΑμΠΟ)

Ενημερωτικό έντυπο της Π.Ε.Α.

 

5 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας

Φέτος την 5η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας ( IDM ) συμπίπτει με την έναρξη της έκθεσης για το 2021 του State of the World’s Midwifery ( SoWMy). Καθοδηγούμενοι από τον ICM, τον UNFPA και τον ΠΟΥ η έκθεση SoWHy2021 φέρνει στο προσκήνιο των παγκόσμιων συζητήσεων περί υγείας την πρόσφατη απόδειξη, η οποία δηλώνει την κριτική σπουδαιότητα της επένδυσης στην ποιοτική φροντίδα από μαίες.
Για αυτόν τον λόγο, το θέμα μας για την Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας είναι : «ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΙΣ ΜΑΙΕΣ». Καθοδηγούμενοι από αυτά τα δεδομένα , ο ICM, μαζί μετά μέλη του και τους συνεργάτες του , θα είναι κινητήρια δύναμη παγκόσμιων, περιφερειακών και εθνικών προσπαθειών για την προσέλκυση υποστηρικτών, για εθελοντική πολιτική και για την διαβεβαίωση καλύτερης σεξουαλικής, αναπαραγωγικής, μητρικής, νεογνικής παιδικής και ενήλικης υγείας με διεθνή αποτελέσματα. Αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν περαιτέρω στην παγκόσμια κοινότητα ότι οι μαίες έχουν θεμελιώδη ρόλο στο να σταματήσουν προβλεπόμενους μητρικούς και νεογνικούς θανάτους και στο να επιτευχθεί μείωση της παγκόσμιας μητρικής θνησιμότητας σε αναλογία λιγότερη από 70 των 100000 ζωντανών γεννών μέχρι το 2030. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρες , και ενάντια στο σκηνικό μίας παγκόσμιας πανδημίας η οποία έχει δει πολλές μαίες και επίτοκες να χάνουν την ζωή τους και τα δικαιώματά τους. Καλούμε τις μαίες, τις γυναίκες, τους συνεργάτες και τους συνηγόρους της μαιευτικής να ενωθούν μαζί, παγκοσμίως.
Είναι η ώρα να κρατήσουμε υπόψη χορηγούς, εθελοντές, κυβερνήσεις και κάθε φορέα χάραξης πολιτικής για να ακολουθήσουμε τα δεδομένα και να επενδύσουμε στις μαίες. Για να διασφαλίσουμε τις μαίες και τους συνεταιρισμούς των μαιών είναι ικανές να ενσωματώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία από την έρευνα του SoWMy για το 2021 μέσα στους εορτασμούς και τις επικοινωνίες της IDM, έχουμε αναλύσει τα βασικά μηνύματα και ζητήματα συνηγορίας σε μία ευανάγνωστη και εύχρηστη μορφή.
Παρ’ όλα αυτά εσύ αποφασίζεις να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Μαίας, ελπίζουμε ότι αυτή η πηγή υποστηρίζει τις προσπάθειες σου να υπερασπιστείς και να προάγεις τις μαίες και την δουλειά της η οποία καθίσταται σωτήρια για την ζωή.

 

Κατεβάστε το φετινό μήνυμα του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Εφετείου Πατρών πατώντας εδώ

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου της παιδικής ηλικίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: 8 στα 10 παιδιά βγαίνουν νικητές

paidikos karkinos

 

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου – Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει.

  Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

   Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) έχει αναγάγει σε θέμα εθνικής προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας, τη βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, καθώς και την αδυναμία να καλυφθούν επαρκώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν, τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους.

28η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Νοσημάτων & Παθήσεων

28 Φεβρουαρίου 2021

Ημέρα Σπανίων Νοσημάτων & Παθήσεων

 

SPANIA NOSHMATA

Η Ημέρα των Σπανίων Παθήσεων που εορτάζεται στις 28 Φεβρουαρίου κάθε έτους, είναι αρκετά διαφορετική το 2021 λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19 και των εκτάκτων υγειονομικών και κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που έχει επιφέρει παγκοσμίως. Μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών εκστρατειών και της οργάνωσης νέων διαδικτυακών εκδηλώσεων, είναι δυνατόν να ενωθεί η φωνή και η δύναμη των ασθενών με σπάνια νοσήματα και των συλλογικών τους οργανώσεων, εκφράζοντας περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με μια σπάνια ασθένεια στην Ευρώπη και για πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Orphanet, που είναι η αναγνωρισμένη και από την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Πύλη για τα Σπάνια Νοσήματα – Παθήσεις (Υπουργείο Υγείας Γαλλίας), οι σπάνιες παθήσεις είναι ασθένειες/νοσήματα που επηρεάζουν μικρό αριθμό ανθρώπων σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό και θέτουν συγκεκριμένα ζητήματα σε σχέση με τη σπανιότητα τους. Στην Ευρώπη, μια ασθένεια θεωρείται σπάνια όταν προσβάλλει 1 άτομο ανά 2000. Μια ασθένεια μπορεί να είναι σπάνια σε μια περιοχή, αλλά συχνή σε άλλη. Υπάρχουν χιλιάδες σπάνιες ασθένειες. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί έξι έως επτά χιλιάδες σπάνιες παθήσεις.

Ενώ σχεδόν όλες οι γενετικές ασθένειες είναι σπάνιες, δεν είναι όλες οι σπάνιες παθήσεις γενετικής προέλευσης. Υπάρχουν επίσης πολύ σπάνιες μορφές μολυσματικών ασθενειών, όπως αυτοάνοσες ασθένειες και σπάνιοι καρκίνοι. Μέχρι σήμερα, η αιτία παραμένει άγνωστη για πολλές από τις παθήσεις αυτές. Οι σπάνιες παθήσεις είναι σοβαρές, συχνά χρόνιες και προοδευτικές, ασθένειες. Για πολλές σπάνιες παθήσεις, σημάδια μπορεί να παρατηρηθούν κατά τη γέννηση ή την παιδική ηλικία. Ωστόσο, πάνω από το 50% των σπάνιων ασθενειών εμφανίζονται κατά την ενηλικίωση. (πηγή Orphanet)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS-Rare Diseases Europe), διοργανώνει εκδηλώσεις και δράσεις που αποτελούν ορόσημο, με δυνατότητα απευθείας σύνδεσης για συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στην Ευρώπη στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας των Σπάνιων Παθήσεων του 2021.

Εφαλτήριο για την αλλαγή που στοχεύει να επιδιώξει ο χώρος του κινήματος των σπανίων παθήσεων την επόμενη δεκαετία, είναι η διενέργεια μιας Προοπτικής Μελέτης «Σπάνιος 2030», όπου η παρουσίαση των τελικών συστάσεών θα συμβάλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα που ζουν με σπάνιες παθήσεις.  Οι θέσεις αυτές θα παρουσιαστούν σε μια διάσκεψη με συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων φορέων και επιστημόνων.

Η EURORDIS προτρέπει, κάθε φορέα σπανίων παθήσεων στην Ευρώπη να προβάλει την πολυμορφία και την πολυχρωμία της σπανιότητας στο πλαίσιο της Ημέρας των Σπανίων Παθήσεων στις 28 Φεβρουαρίου 2021. Ως κεντρικό μήνυμα τίθεται:

«Οι σπάνιες παθήσεις είναι πολλές. Οι σπάνιοι είναι δυνατοί. Οι σπάνιοι είναι περήφανοι»

Η  Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων – Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων (Ε.Ο.Σ. - ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.),  είναι Δευτεροβάθμια Οργάνωση, κοινωνικού και συνδικαλιστικού χαρακτήρα, που εκπροσωπεί συλλόγους ασθενών με Σπάνια Νοσήματα – Παθήσεις και τις οικογένειές τους. Η Ε.Ο.Σ. - ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.  είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.)., το έργο της υποστηρίζει συμβουλευτικά Επιστημονική Επιτροπή που απαρτίζεται από έγκριτους επιστήμονες – ερευνητές διαφόρων πεδίων. Επίσης συμμετέχει από το 2017 σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στην Εθνική Επιτροπή Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Η Ε.Ο.Σ. - ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ., συμμετέχει στον εορτασμό της Ημέρας των Σπανίων Παθήσεων, έχοντας ως κεντρικό μήνυμα

 «Η Σπανιότητα… είναι το χάρισμα άλλα και η δύναμή μας».

 

Για να δείτε την πρόσκληση στην διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τα Σπάνια Νοσήματα – Παθήσεις, με θέμα: « Σπάνια Νοσήματα – Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα.Νέες διαστάσεις – προκλήσεις, ευκαιρίες για συνέργεια» στις Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17.00 – 19.00 πατήστε εδώ

Για να δείτε το δελτίο τύπου της  ΕΟΣ.ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ πατήστε εδώ

4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

cancer day

 

Η φετινή 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, σκιάζεται από τις σοβαρότατες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην έγκαιρη διάγνωση και σε ορισμένες χώρες στη θεραπευτική αντιμετώπιση των καρκινοπαθών ασθενών.

Ο καρκίνος όμως είναι πλέον μία νόσος που παρά το γεγονός ότι ανιχνεύεται πιο εύκολα έχει πλέον αυξηθεί αριθμητικά προσθέτοντας νέα θύματα κάθε χρόνο σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, γι’ αυτό και τα κράτη που κατανόησαν τον τρομερό τούτο κίνδυνο προέβησαν σε λήψη ενεργειών, μέτρων προνοίας και θεραπείας της νόσου.

 Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με προϋπόθεση την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

«Η προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης και σε θεραπεύσιμο στάδιο των συχνότερων μορφών καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του πνεύμονα, του ήπατος και του παγκρέατος, κ.ά. έχει πολύ μεγάλη σημασία στις μέρες μας. θα πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μέχρι την ηλικία των 75 χρόνων. Εφόσον το άτομο κρίνεται ικανό, με βάση τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, να υποβληθεί σε θεραπευτική χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία στην περίπτωση θετικής διάγνωσης».

 Μην αμελείτε την πρόληψη.

Κλείστε σήμερα ραντεβού για να πραγματοποιήσετε τον προληπτικό έλεγχο

- - -